«Все залежатиме від природних умов»: про наслідки можливої аварії на хімзаводі «Кримський титан»

Ukrainian Chemical Products (раніше — хімзавод «Кримський Титан») — це підприємство з виробництва титанової продукції в Армянську (АР Крим). Наразі завод тимчасово окупований російськими військовими. Яку продукцію та в якій кількості там зараз виробляють, достеменно невідомо.

Хімічний завод «Кримський титан» в Армянську
Хімічний завод «Кримський титан» в Армянську

12 червня українська розвідка повідомила, що окупанти готують техногенну катастрофу на підприємстві «Кримський титан».

В інтерв'ю телеканалу I-UA.tv промислова екологиня ГС «Досить труїти Кривий Ріг» Анна Амбросова розповіла про наслідки можливої аварії на хімзаводі, а також пояснила, що роботи в разі техногенної катастрофи.

«Безперечно, це небезпечне хімічне виробництво, при аварії чи будь-яких негараздах роботи якого відбуваються аварійні викиди. Оскільки ця територія наразі є окупованою, ми не маємо достовірної інформації, як працює це підприємство. Але відомо, що це великотоннажне виробництво, тобто туди завозилася залізничними складами сировина, а звідти вивозилася продукція. Один з унікальних його продуктів — двоокис титану, з якого роблять у тому числі титанові білила», — зазначила вона.

За її словами, Україна не має актуальних відомостей щодо завантаженості виробничих потужностей на підприємстві.

«Але ми можемо робити припущення. Поставки залізничним транспортом можливі або через Кримський міст, або колією через Волноваху та Мелітополь. А наскільки ми знаємо, ця дорога під вогневим контролем української армії. Щодо Кримського мосту були відомості, що він був пошкоджений, і тепер рух вантажного транспорту або суттєво обмежений, або геть не здійснюється. У таких умовах возити великі об'єми хімічних речовин цими шляхами дуже небезпечно або навіть і неможливо», — сказала експертка.

Представниця ДТКР повідомила, що на заводі вочевидь є шкідливі речовини, наприклад, олеум (дуже концентрована сірчана кислота) та аміак.

«Якщо буде аварія на підприємстві, то, безперечно, викиди будуть. Зараз у цьому районі вже тривалий час спостерігаються вітри північного та північно-східного напрямків, тобто вітер дме або в бік степового Криму, або в бік Чорного моря. Куди, в який бік понесе викиди, буде залежати від напрямку вітру на момент аварії. Умови розсіювання теж залежать від природних факторів і кількості речовин, що потраплять у повітря з аварійним викидом», — підкреслила Амбросова.

Екологиня розповіла, що найбільшої шкоди ця катастрофа заподіє біоті: можливі кислотні дощі, опіки на рослинах, закислення ґрунтів тощо.

«Навкруги малозаселені території, це степовий північний Крим, але і там є селища. Або це південь Херсонщини. Не думаю, що будуть дуже великі площі. Але все залежатиме від природних умов і завантаженості виробничих потужностей заводу. Враховуючи окупацію та передбачаючи певні складнощі з поставками сировини, є думка, що підприємство не дуже завантажено, не працює на повну потужність. Завод побудований дещо в стороні, бо це хімічне виробництво з великою потенціальною шкодою для довкілля. Його спеціально будували подалі від населених пунктів, з дотриманням санітарно-захисної зони, тому великої шкоди населення не зазнає. Також північ Криму — це система природних і неприродних водойм. І у „Кримського титану“ є відстійники з кислими відходами. Тобто при пошкодженні захисних споруд відстійників ці кислі стоки можуть потрапити в навколишні водойми, які можуть сполучатися з Азовським чи Чорним морями», — пояснила вона.

Враховуючи всі катастрофи, які російські окупанти вже вчинили на українській землі, на її думку, підрив хімзаводу «Кримський титан» теж імовірний.

«Окупанти намагалися підірвати греблю на Карачунівському водосховищі, де накопичуються запаси питної води для частини Кривого Рогу. Були ракетні удари три дні поспіль понад пів року тому. Нещодавно підірвали дамбу Каховської ГЕС. Тепер ми бачимо, що підривають менші гідротехнічні споруди на Донеччині та Запоріжжі. Тобто ці нелюди здатні на все, ми вже схильні найгірші варіанти прораховувати», — зазначила експертка.

Викиди шкідливих речовин, які є на підприємстві, щонайменше діоксид сірки та аміак, у разі аварії можуть викликати подразнення шкіри та висушувати слизові оболонки (очі, стравохід, гортань, ніс). ГС «Досить труїти Кривий Ріг» опублікувала брошуру з порадами, зокрема, правила поведінки під час аварій та обстрілів підприємств, що спричинили викиди хімічних речовин.

Якщо небезпека застала вас у приміщенні, необхідно:

  • закрити вікна, двері, вентиляційні отвори, димоходи;
  • заклеїти щілини у вікнах, дверях папером чи скотчем;
  • увімкнути доступні засоби масової інформації — радіо, телебачення чи інтернет — та уважно слідкувати за рекомендаціями Державної служби з надзвичайних ситуацій та органів місцевого самоврядування;
  • попередити про небезпеку рідних;
  • вимкнути від мереж живлення побутові прилади та газ.

Якщо небезпека застала вас на вулиці:

  • визначте напрямок вітру та шлях поширення шкідливої речовини;
  • намагайтеся вийти з хмари хімічної речовини, якщо це можливо;
  • рухайтесь поперек напрямку розповсюдження хмари, щоб якомога швидше вибратися з неї;
  • коли вийшли з хмари та відійшли подалі — рухайтеся назустріч вітру.

У випадку евакуації:

  • візьміть із собою аптечку;
  • одягніться так, щоб залишалося якомога менше відкритих ділянок шкіри;
  • використовуйте ватно-марлеві пов’язки або шарф з цупкої тканини в декілька шарів;
  • обережно, без паніки вийдіть на вулицю, використовуючи сходи. Не біжіть, не торкайтеся предметів, не вступайте на вулиці в калюжі. Не їжте і не пийте нічого!
Інфографіка від ГС "Досить труїти Кривий Ріг"
Інфографіка від ГС "Досить труїти Кривий Ріг"