Винищувачі F-16: коли Україна буде використовувати американські літаки на війні?

Президент України Володимир Зеленський заявив, що навчання українських пілотів на винищувачах F-16 розпочнеться вже в серпні 2023 року. Про тривалість підготовки, а також про вплив літаків на хід війни поговорили з військовим експертом Михайлом Жироховим в інтерв’ю для телеканалу I-UA.tv.

Винищувачі F-16
Винищувачі F-16

— Скільки необхідно часу для того, щоб навчитися керувати винищувачами?

Крім того, щоб навчити когось ними керувати, потрібно ще навчитись їх обслуговувати. Льотчик може швидко перенавчитися, тому що він має принаймні базову підготовку. Також зараз є дуже велика кількість електронних засобів (тренажери), тому за американськими стандартами така підготовка може тривати близько 4−5 місяців. Усе залежить від прогресу кожного конкретного льотчика.

— Скільки часу займе навчання техніків для обслуговування літаків?

Це займе більше часу. У нас є величезні проблеми з цим. Техніків потрібно дуже багато. Для випуску одного літака F-16 потрібно 12 техніків з різних напрямків. Якщо пілоти в нас більш-менш підготовлені, молоді, зі знанням іноземної мови, то техніки в нас у віці 50−60+. Тому знайти відразу велику кількість людей зі знанням англійської мови практично нереально, тому вся ця перепідготовка буде у два етапи. Спочатку будуть мовні курси, скоріше за все в Британії, де є носії мови. А потім перенавчання саме на ці літаки.

Крім того, якщо льотчиків можна підготувати за допомогою електронних засобів, то в техніків такого не буде. Їм потрібно руками все промацати, їм потрібна підготовка більш базова, фахова, і саме на якійсь авіабазі, де є реальні літаки. Це більш масштабне навчання. Технічна підготовка буде на декілька місяців більше, ніж у льотчиків.

— Якщо навчання розпочнеться в цьому місяці, то коли все-таки передадуть Україні винищувачі?

Передати їх можуть хоч завтра. Питання в тому, коли буде готова базова група льотчиків і техніків. Питання передачі не стає, тому що F-16 — це літаки, які знімають з озброєння європейських країн, їм на зміну йдуть F-35, тому це не той ресурс, за який американці або європейці будуть боротися. Вони до 2025−2026 років повинні зняти їх з озброєння. Це техніка, яка не є суперсучасною.

— Як зміниться ситуація на полі бою, коли Україна зможе залучити ці літаки?

Не потрібно вважати, що F-16 переломлять стратегічно хід війни на фронті. Пер за все треба розуміти, що нам не передадуть сотню літаків. Їх буде 12−24, не більше. 36 — це вже захмарно. Ці літаки зможуть бути корисними при перехопленні крилатих ракет, при нанесенні ударів, але 24 літаки на тисячу кілометрів фронту — це мало. Потрібно розуміти, що F-16 — це як техніка Міг-29. Нам просто буде простіше воювати, але це не означає, що ми одразу будемо в Криму чи на Червоній Площі пити пиво. Це просто ще один елемент для наступу та для більш ефективної протиповітряної оборони.

— На яких напрямках будуть використовувати F-16 і конкретно для яких задач? Більше для оборони чи для наступу?

Є величезне питання, про яке ніхто не говорить, принаймні у відкритому доступі, — що з ними передадуть. Тому що літак — це платформа для використання підвісного озброєння. Які ракети, які керовані бомби нам передадуть, що саме нам передадуть? Тому що за 40 років експлуатації є велика кількість озброєння, яку можна використовувати. Якщо нам дадуть тільки некероване озброєння, це одне, якщо дадуть керовані потужні ракети, це інше, вони зможуть вражати російські гелікоптери або літаки за межами фронту, тобто на підході. Якщо дадуть тільки некеровані бомби, то будуть використовувати їх як штурмовики.

Дуже важко сказати, тому що зараз невідомо навіть, якої серії літаки F-16 нам передадуть. А за 40 років літак модернізувався постійно. Є різні літаки в залежності від серії, від дати виготовлення, які мають різні бойові можливості. Ніхто не думає, що нам передадуть суперсучасні, наприклад, 90-ї серії або 70-ї серії. Скоріше за все це 10-та чи 30-та серія, тобто менш сучасні. Так, вони кращі, ніж наші Міг-29, або навіть ніж частина російських.

— Чи можна використовувати з винищувачами F-16 ті далекобійні ракети, які зараз є в наявності в української армії?

Скоріше за все так, якщо навіть змогли їх пристосувати до радянських літаків. Фактично так. Потрібно буде доопрацювання, але менший об'єм, ніж доопрацювання під Су-24.

Довідка. Дженерал Дайнемікс F-16 «Файтінг Фелкон» (англ. General Dynamics F-16 Fighting Falcon) — одномоторний багатофункціональний легкий винищувач, розроблений компанією «General Dynamics» для Повітряних сил США.