ПОРЯДОК ДЕННИЙ ПРОФСПІЛКИ. ЛІКВІДАЦІЯ ЦИФРОВОЇ БЕЗГРАМОТНОСТІ. РОЗДІЛ 1. ТОКЕНІЗАЦІЯ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ.

Сто років тому безграмотною вважалась особа, яка невміла писати і читати — тепер це особа, яка невміє використовувати інноваційні технології та інноваційні інструменти.

Цифрові інструменти ДЕПС
Цифрові інструменти ДЕПС

Нові принципи взаємодії в цифровому світі — це врахування трьох факторів кібербезпеки: технології, обладнання, людина. Серед цих факторів найбільш вразливим є — людина. Саме завдяки неорганізованості та іраціональній поведінці людини із обладнанням і технологіями виникають найбільші кіберзагрози для суспільства.

Тому варто розпочати формувати нові принципи взаємодії громадян через подолання цифрової неграмотності.

Профспілка пропонує вести соціальний діалог громадян в цифровому світі за допомогою цифрових інструментів, що забезпечені технологічним рівнем захисту типу блокчейн і відповідають новим принципам, які забезпечують прозорість, справедливість, публічність.

Чому вимоги блокчейну?

Ця інноваційна технологія дозволяє зберегти дані без можливості зміни чи їх підробки, особливо для нас важливі — персональні дані громадян.

Збереження персональних даних (персональна інформація, що прирівнюється до інтелектуальної власності) без можливості змін чи внесення додаткових даних чи викрадення це перший крок до формування умовного базового доходу, адже реальність така, що аби запровадити справедливий розподіл національного багатства нам потрібно починати із тієї точки відліку, яка нам найбільш доступна (персональні дані) та найбільш впливає на вільний ринок (всі рекламні бюджети направлені на отримання кінцевого споживача). Тому продаж власних персональних даних стає найлегшим способом громадянам до накопичення ресурсу для власного розвитку та участі в розвитку громадянського суспільства членським внеском.

Звичайно при умові — дотримання вимог кібербезпеки.

Що означає — персональні дані, що прирівнюються до інтелектуальної власності?

Це персональні дані, які згенеровані в робочому кабінеті ДЕПС. Ці дані є тим активом, який буде слугувати базою отримання умовного базового доходу в майбутньому.

Поясню детальніше на прикладі — укладання громадянського договору.

В разі укладання між громадянами — громадянського договору вони будуть претендувати на формалізацію своєї власної частки в національному багатстві кожен. Хто виконає цю процедуру формалізації? Ми чекали 28 років, делегували повноваження і що? Нічого!

Тож використовуючи інноваційні технології та інструменти, які пропонує ДЕПС — ми маємо кожен окремо працювати над оцифровкою країни.

Що таке оцифровка країни?

Це процес занесення цифрових даних — фото, відео, текстові документи (сканкопії текстових документів) до бази даних. Це будуть різні бази даних, але ви маєте чітко зоставити свій власний цифровий слід в базі даних та зафіксувати це в своєму робочому кабінеті.

Крім цього залучити до цього процесу ще інших громадян і навчити їх оцифровці.

Це новий волонтерський рух, який визрів в Україні та має почати свою роботу з аудиту країни — для розбудови нової країни.

Звичайно для цього всього потрібні кошти.

Профспілка пропонує використати новітній інструмент із цифрового світу — токени.

Токени — це цифрові монети, що дають змогу робити транзакції, якими і забезпечується формалізація збереження інформації в розподіленій базі даних.

Для токенізації освітнього процесу профспілка використовує токени цифрової гривни, які випустила в 2018 році Децентралізована Електронна Платформа Самоуправління скорочено далі (ДЕПС).

Коротко про ДЕПС — це платформа на основі криптовалюти NEM та на основі цифрових інструментів, що є базовими для цієї криптовалюти. Перелік інструментів: голосування, мультипідпис, апостиль, рахунок-фактура, повідомлення.

На фото вигляд перелічених інструментів.

Проектне поле ДЕПС налічує понад 20 проектів різних напрямків і масштабів тому за допомогою цифрових інструментів та токенів ви зможете приймати участь в них.

Тому на першому етапі освітнього процесу профспілка пропонує членові профспілки (громадянину) отримати токени цифрової гривни (190 токенів кожному членові профспілки) та розпочати процедуру оцифровки власного процесу життєдіяльності.

Саме залучення токенів як додатку до громадянського договору зробить цей тандем договір-токени дієздатним в порівнянні з іншими технологіями. Технологія громадянського договору це — технологія розвитку громадянина в сучасному суспільстві на партнерських відносинах. Саме через подолання цифрової безграмотності громадянин відчує себе господарем в громаді де він живе. Участь в процесі управління через цифрові інструменти дасть змогу відчути вагу власної точки зору та важливість ініціативи. Вчасність прийняття рішення і змога виправити допущену помилку вчасно — це відчуття впевненості і відчуття рівня освіченості. Це реалізація права на відкликання делегованих повноважень некомпетентним чи корумпованим кандидатам, які за допомогою маніпуляцій займають важливі посади і використовують їх у власних інтересах.

Також паралельним процесом є сертифікація рівня освіти члена профспілки (громадянина), що засвідчує до якого рівня він ліквідував цифрову безграмотність. Про це та про інші перспективи оцифровки в наступних інформаційних матеріалах.

Профспілка зацікавлена в співпраці із волонтерами, яким цікава тема оцифровки.

Валерій Пильгун