Цифрова Україна: 7 фактів, які повинен знати кожен

За минулі декілька років Україна накопичила унікальний досвід використання цифрових документів та запровадила достатньо сучасних інновацій, які можуть слугувати прикладом для країн ЄС.

Цифрова Україна: 7 фактів, які повинен знати кожен
Цифрова Україна: 7 фактів, які повинен знати кожен

Пересічні українці не до кінця усвідомлюють, наскільки цифровізоване їх життя.

За диджиталізацією Україна — одна з передових країн світу. Після перемоги у війні з рф розвиток відбуватиметься ще стрімкіше.

Нижче наведено 7 фактів, які вчергове демонструють, як Україна більше укріплюється за темпами цифровізації у порівнянні з Європою.

Україна першою у світі запустила юридично легалізовані цифрові паспорти

Електронні паспорти в Україні мають таку саму юридичну силу, як і фізичні аналоги.

З 23 серпня 2021 року на законодавчому рівні біометричний закордонний паспорт або ID-карта стали цілковитим аналогом паперового або пластикового документів.

Українцям достатньо мати з собою телефон з цифровим паспортом для будь-якої життєвої ситуації, що потребує паспорта. Цифрові паспорти можливо пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства, крім випадків перетинання державного кордону, в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

На порталі «Дія» доступні онлайн понад 70 державних послуг, зокрема реєстрація ФОП

«Дія» — справжня цифрова революція. Кількість користувачів застосунку «Дія» перевищила 17 мільйонів, 60% бізнесу в Україні відкривається онлайн, щодня відбувається більше ніж 10 тисяч операцій шерингу та валідації цифрових документів.

Це і є цифрова держава в дії. Для прискорення цифровізації та створення зручних послуг для українців, держава починає входити в режим paperless. Завдяки цьому державні сервіси стануть прозорими, швидкими та без корупції.

Україна займає 4 місце за частотою оплат мобільними пристроями

В Україні така технологія використовується для оплати покупок або громадського транспорту: метро, тролейбуса, швидкісного трамвая.

Головною перевагою використання технології NFC є відносна безпека, кажуть фахівці. Річ у тім, що ця технологія дозволяє не віддавати картку в руки іншим людям.

NFC-технології, зокрема їх використання сервісами Apple Pay і Google Pay, що з'явилися в Україні, вже стали впливовою силою, яка переманила більшу частину користувачів у свої мережі.

Україна легалізувала крипто сектор і посідає 4 місце за кількістю користувачів криптовалютою

За рівнем сприйняття криптовалют Україна посідає 4 місце в світі після В'єтнаму, Індії та Пакистану. Цей індекс містить оцінку кількості депозитів, транзакцій та вартості наявних у користувачів країни криптовалют.

Також Україна посідає 1 місце у рейтингу країн, де найбільше власників криптовалюти відносно всього населення. Так, в Україні мають криптовалюту 12,7% населення — 5,6 млн осіб.

Крім того, Володимир Зеленський підписав закон про віртуальні активи, який передбачає легалізацію крипто сектору. Легально працюють іноземні та українські криптобіржі. Банки відкривають рахунки для крипто компаній, а українці можуть захистити свої заощадження у віртуальних активах.

Україна посідає 1 місце у світі за внеском у науку та технології

Україна здобула перше місце в рейтингу The Good Country Index в розділі внеску в науку.

Внесок країни в науку і технології враховує такі показники, як кількість іноземних студентів, експорт журналів, міжнародні публікації, Нобелівські премії та патенти.

Україна займає 1 місце серед східноєвропейських країн за ІТ-аутсорсингом та науково-дослідною роботою

У своєму звіті привабливості країн для IT-аутсорсингу, нідерландська компанія з розробки програмного забезпечення та технологічного консалтингу Daxx, назвала Україну № 1 IT-офшором у Східній Європі та найкращою у світі для наймання програмістів.

Зокрема, Україна посідає перше місце серед таких країн, як Хорватія, Румунія, Білорусь, Болгарія, Чехія, Угорщина, Польща за вартістю години розробки програмного забезпечення. Так в Україні вартість складає 30−60 дол., для порівняння в Польщі — 45−69 дол.

Додаток Glovo у Києві синхронізовано зі системою сповіщень про повітряну тривогу для автоматичного скасування замовлення та повернення коштів

У разі повітряної тривоги додаток автоматично припиняє роботу та відновлює після її закінчення. Під час тривоги всі замовлення скасовуються, а кошти повертаються користувачам.

Крім того, у додатку Glovo почав діяти розділ «Здоров'я» з контактними телефонами лікарів різного профілю для безкоштовних консультацій.

Рекомендовані публікації