Як отримати доступ до Інтернету, коли вимикають світло?

У зв’язку з масованими обстрілами енергетичної інфраструктури в Україні вимикають світло для того, щоб зменшити навантаження на електромережі, збалансувати систему та уникнути нових аварій. У країні запроваджують планові та аварійні (екстрені) відключення, а в деяких регіонах все ще немає графіків. Українцям доводиться бути без електроенергії годинами, а іноді й днями. Через це пропадає зв’язок зі світом, люди не можуть читати новини чи просто говорити з рідними та знайомими.

Як отримати доступ до Інтернету, коли вимикають світло?
Як отримати доступ до Інтернету, коли вимикають світло?

Як отримати доступ до Інтернету, коли вимикають світло, — далі в матеріалі.

У більшості людей є два варіанти виходу у світову павутину: мобільний Інтернет і Wi-Fi. Коли вимикають світло, останній перестає працювати, бо необхідно підключитися до електромережі.

Оптоволокно: як Wi-Fi може працювати без світла?

Щоб якимсь чином отримати доступ до Інтернету, треба зв'язатися зі своїм провайдером і з'ясувати, чи встановлені у вашому будинку додаткові акумулятори, генератори чи є оптоволокно, пояснює експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун.

Оптоволоконний кабель — це ефективний і надійний спосіб підключення до високошвидкісного Інтернету. Він дозволяє отримати безперебійний зв'язок у будь-який час незалежно від навантаження мережі.

«Якщо у вас оптика у квартиру прокладена, а це рідкість, вам потрібно лише заживити роутер. Головна задача — забезпечити електроживлення вашого роутера від резервного джерела. Тут питання — який у вас тип роутера. Більшість — на 9−12 В. Щоб поставити живлення на 12 В, можна купити спеціальні акумулятори до зовнішніх блоків безперебійного живлення саме для роутерів на 12 В», — розказує експерт.

Окрім цього, можна навіть заживити роутер від звичайного павер банку, але зазвичай він на вихід дає 5 В. І тоді потрібен перехідний шнур, який перетворює напругу 5 В на 12 В. Він коштує приблизно 300−400 грн. І за допомогою цього шнура-адаптера можна підключити 12-вольтовий роутер до звичайного павер банку. І на 2−3 години Wi-Fi буде працювати, але за умови, що провайдер забезпечив резервне живлення у вашому будинку.

Але перш ніж щось купляти, краще проконсультуватися з фахівцем чи хоча б з продавцем і назвати модель вашого роутера.

Також якщо провайдер забезпечив резервне живлення в будинку, то можна вхідний кабель увімкнути в ноутбук. Тоді можна обійтися і без роутера.

Вишки, підсилювачі, роздача: як користуватися мобільним Інтернетом?

Якщо в будинку немає оптоволокна чи оптового термінала, можна користуватися мобільним зв'язком. Зі смартфона ви можете роздати Інтернет на інші пристрої. Але тоді телефон буде швидко розряджатися. Переконайтеся, що він чи павер банк має повний заряд.

Проте мобільні вишки також працюють від електроенергії. При відключенні світла їх підключають до акумуляторів, але й тих не надовго вистачає, приблизно на 2−3 години.

«Справа в тому, що коли у вашому районі вимкнули світло, усі найближчі вишки мобільних операторів також перейшли в автономний режим. Тобто повноцінно можна ними користуватися перші 20−30 хвилин. А потім всі люди одночасно переходять на мобільний Інтернет і ці вишки поступово розряджаються. У вашому районі вишки працюють на акумуляторах, а телефон підключається до найближчої», — наголосив Корсун.

У випадку, коли світла немає понад 2−3 години, можна купити підсилювач зв'язку. Але він буде працювати за умови, якщо діють віялові відключення, при блекауті цей варіант не допоможе.

«Якщо купити підсилювач 3G-4G сигналу, то він може підключатися і до вишок, які розташовані далі, в іншому районі, де є світло. Це цілий комплекс із потужною антеною. Але це рішення значно дорожче, ніж купівля павер банку. Мова йде про тисячі гривень», — підкреслив кіберексперт.

Ціна на такий пристрій коливається від 500 до 3000 грн. Також існують стаціонарні роутери з 4G-модемами. Для робити в такий пристрій треба вставити SIM-карту. Завдяки акумулятору він може працювати до 18 годин.

Як зв'язатися зі світом: інші способи

Наразі будь-які джерела безперебійного живлення в дефіциті на ринку, або ціна на них завищена. «Тому якщо вам не дуже терміново — почекайте „2−3 тижні“», — підкреслив Костянтин Корсун.

Якщо немає можливості купити підсилювач, а треба терміново Інтернет, можна завантажити додаток CellTower Locator. Він допоможе вияснити, до якої вишки підключений ваш телефон і де вона розташована. Таким чином ви можете направити мобільний в її напрямок і зловити Інтернет на деякий час.

Але якщо вдома взагалі немає доступу до Інтернету, а всі лайфхаки не працюють, можна скористатися супутниковим зв'язком. У деяких «Пунктах незламності» є термінали Starlink, більшість із пунктів працюють цілодобово та безкоштовно. Наявність такого зв'язку можна переглянути на інтерактивній карті ПН.

Таким чином під час віялових відключень можна працювати, читати, дивитися фільми або хоча б читати новини, загалом, бути на зв'язку із зовнішнім світом.