Експерт пояснив, чому громадські ради працюють неефективно

Законодавство прописане неоднозначно, тому їх повноваження є ілюзорними. Окрім консультування, вимагання громадської, чи антикорупційної експертизи, громадські ради більше нічого не можуть.

Експерт пояснив, чому громадські ради працюють неефективно

На думку голови всеукраїнської громадської організації «Союз захисту підприємців» Сергія Доротича, частина громадських рад в Україні кишенькова. Про це він повідомив у коментарі для i.ua.tv. Варто, зазначити, що експерт бере участь в діяльності чотирьох громадських рад: при міністерстві економічного розвитку, при міністерстві фінансів, при державній регуляторній службі України та при державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

«Я не можу говорити про всі громадські ради, скажу тільки про ті, в яких я працюю. Ефективність їхньої роботи 50 на 50. Вона залежить від очільника відомства, чи міністерства, при якому працює громадська рада. Відтак, якщо в нього є бажання спілкуватися з громадськістю і дослухатися до її думки, то така рада працює. Вона дієва, генерує цікаві проекти, встановлює партнерські відносини з іншими інституціями. Особливо ефективно громадські ради працюють при відомствах, керівники яких вийшли з громадськості, бо вони мають відповідальність і радяться з людьми. Але якщо очільник не дослухається до громадськості, то переломити це небажання не зможуть будь-які активісти», — впевнений Сергій Доротич.

На думку голови «Союзу захисту підприємців», громадські ради можуть демонструвати неефективність роботи через вади законодавства.

«Воно прописане неоднозначно, тому повноваження цих рад є ілюзорними. Окрім консультування, вимагання громадської, чи антикорупційної експертизи, громадські ради більше нічого не можуть. Це зробили, аби суспільство думало, що чиновники перед прийняттям рішень спілкуються з активістами. Влада хоче створити ілюзію, ніби люди на щось впливають. Але насправді половина громадських рад є кишеньковими, а тому — недієвими та неефективними. Крім того, чиновники не зобов’язані реагувати на пропозиції громадськості. Це не прописано в законодавстві. Міністерство, чи відомство може вислухати думку громадської ради, але має право її не враховувати», — пояснив Сергій Доротич.

Ірина Сатарова