Перший медичний евакуаційний потяг «Лікарів без кордонів»

Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» (MSF) спільно з «Укрзалізницею», Запорізькою лікарнею, львівськими лікарнями та МОЗ організували спеціальний потяг для транспортування поранених пацієнтів із Запоріжжя до Львова.

Перший медичний евакуаційний потяг «Лікарів без кордонів»

Усі евакуйовані пацієнти — жителі Маріуполя та сіл поблизу міста, усі мають травматично-вибухові ушкодження.

Спецпоїзд перевіз 9 пацієнтів та 9 лікарів швидкої допомоги «Лікарів без кордонів». 4 пацієнтів — у важкому стані, 5 — середньої тяжкості. Серед них були 2 дитини. Зокрема, 13-річний хлопець, який отримав перелом кінцівок і важку травму. Його родину евакуювали з Маріуполя.

Після того, як потяг прибув до Львова в п’ятницю, 1 квітня, вранці дітей із потяга оперативно доставили до Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «Охматдит». А дорослих пацієнтів — до Львівського обласного госпіталю ветеранів війни та репресованих імені Ю. Липа.

Загалом подорож тривала близько 20 годин.

«Ми майже три тижні працювали з керівництвом Української залізниці, щоб це сталося», — розповів координатор «Лікарів без кордонів» із надзвичайних ситуацій в Україні Крістофер Стоукс.

За його словами, зокрема, йдеться про душевний спокій пацієнтів, які продовжать лікування подалі від обстрілів. Крім того, зменшується навантаження на лікарні, які розташовані в районах активних бойових дій або поблизу.

«Лікарі без кордонів» також повідомили про завершення формування ще одного поїзда, який зможе доставити більше пацієнтів із прифронтових лікарень до медичних закладів у менш постраждалі від війни регіони. Для більшого потяга Укрзалізниця вже надала вагони відповідно до специфікацій організації. Наразі ведуться роботи з технічного оснащення вагонів.