Куди схилиться Ізраїль у війні рф проти України?

Попри політичний тиск з боку росії Ізраїль підтримав резолюцію Генасамблеї ООН і офіційно засудив російську агресію проти України.

Потужні групи бізнес-інтересів Ізраїлю в росії та численні російські міліардери єврейського походження з ізраїльським громадянством впливають на рішення уряду та посилюють проросійські партії в парламенті країни.

З огляду на війну в Україні, Ізраїль очікує на значний попит на свою військову продукцію. Тоді як країни НАТО витрачають 2% свого ВВП на оборону, в Ізраїлі такі витрати щонайменше 5−7%. В останні 5 років Ізраїль на 10-му місці з продажу зброї та військової техніки — 3% світового обігу зброї припадають на його оборонну промисловість.

Ізраїль спрямовує в Європу 30% свого експортного озброєння. Зокрема, Німеччина, з огляду на російську агресію, терміново виділила на оборону 100 млрд євро, в тому числі, й на закупівлю безпілотних літальних апаратів.

Попри політичний тиск з боку росії Ізраїль підтримав резолюцію Генасамблеї ООН і офіційно засудив російську агресію проти України.

За підтримку Ізраїлем призупинення членства рф в Раді ООН з прав людини, російське МЗС нагадало про «палестино-ізраїльський конфлікт», в якому «ізраїльське керівництво продовжує незаконну окупацію та анексію палестинських територій, де Сектор Газа став в'язницею під відкритим небом».

Також раптово путін направив особистого листа ізраїльському прем’єр-міністру Нафталі Бенету і закликав «повернути» Олександрівське подвір’я в Єрусалимі в розпорядження росії. Водночас окружний суд Єрусалима ще 3 березня заперечив незаконну спробу передачі будівлі у власність росії, яка їй не належить, залишивши її за попереднім власником — «Імператорською православною палестинською громадою».

Вимагання «Олександрівського подвір’я» є черговим важелем тиску на Ізраїль, щоб створити регіональну кризу на Близькому Сході.

Адже недарма напередодні вторгнення в Україну, на фоні показових польотів російської авіації в Сирії, російські дипломати нагадували Ізраїлю про Голанські висоти. Відразу після відправки листа до Ізраїлю, путін поспілкувався з палестинським лідером Абу-Мазеном, якому гарантував підтримку на усіх міжнародних форумах.

Майбутня перемога України — запорука вільного від рашистських ракет мирного неба над Ізраїлем.