Працюйте з дому і не женіть на трасах. ЄС закликав громадян економити енергію, щоб зменшити залежність від РФ

Європейська комісія 21 квітня закликала громадян Європейського Союзу більш ощадливо користуватися енергетичними ресурсами з тим, щоб зменшити залежність від нафти й природного газу з Росії.

Про це йдеться в заяві Єврокомісії.

З-поміж заходів, які пропонує виконавчий орган ЄС для громадян, — працювати по можливості з дому, не їхати на великій швидкості на трасах і користуватися потягами замість літаків, якщо існує така можливість.

«Енергоефективність може стати найбільш важливою ініціативою для зменшення нашої залежності від російського імпорту та подолання викликів на енергетичному ринку — як шляхом короткострокової економії енергії, так і через довготривалі заходи з енергоефективності», — кажуть в ЄК.

За розрахунками Єврокомісії, дотримання всіх її рекомендацій дозволить зекономити одному середньостатистичному домогосподарству майже 500 євро на рік. А якщо цих заходів дотримуватимуться в усьому ЄС, він щороку потребуватиме на 220 мільйонів барелів нафти менше.

Це не перша ініціатива Європейського Союзу зі зменшення залежності від російських енергоресурсів.

Так, віцепрем’єр-міністр й міністр економіки Німеччини Роберт Габек закликав німців більш ощадливо ставитися до використання енергоресурсів «на зло Путіну». Це, за його словами, допоможе зменшити залежність Берліна від російських нафти і газу.