Процес обміну полонених в Україні є непрофесійним — військовий експерт

Процес обміну полонених в Україні є непрофесійним. Питаннями полону має займатись спеціально створений орган.

Про це у прямому ефірі i-ua.tv сказав військовий експерт Олександр Білецький.

«Процес обміну оцінюю, як дуже прикрий та непрофесійний, тому що з 2014 року в країні йде війна, є величезний досвід з полоненими, але ці питання повноцінно законодавчо неврегульовані. Був прийнятий якийсь закон про соціально- правовий захист осіб, яких було позбавлено особистої свободи чи членів їх родини внаслідок збройної агресії проти України. Але питання з полоненими дуже чутливе. Воно потребує дуже професійної роботи, яку на жаль, Україна не робить і з цим є проблеми», — сказав О. Білецький.

За його словами, питаннями полону має займатись спеціально створений орган, як це відбувається в країнах НАТО.

«Це міжвідомчий орган, до складу якого входять спецслужби, Міноборони, представники уряду. Орган чітко регламентує свої дії та займається полоненими, які потрапили в наш полон, так і громадянами, які потрапили в полон ворога. Ми говоримо про різні категорії. Зокрема, про військових полонених, це поняття чітко визначено якраз в Женевській конвенції. Згідно якої ми маємо розуміти, що військові полонені та військові комбатанти — це одна категорія, де має працювати відповідна юридична процедура. Це учасники тероборони та громадських військових формувань. Також є заручники та зниклі безвісти. Тому все це має відбуватися дуже грамото та професійно. Всі ці процедури потребують чіткого регулювання», — зазначив О. Білецький.

Він підкреслив, що величезні території України знаходяться в окупації і цивільні громадяни фактично є заручниками. Це вже інший правовий статус.

«Мамам, які шукають своїх дітей зниклих безвісти підсовують документи, щоб вони визнали їх заглибили. Про цю тему не люблять говорити публічно. Але це обов’язково треба робити», — підкреслив О. Білецький.