Україна отримала офіційний статус члена-спостерігача ENTSO-E, європейської мережі операторів системи передачі електроенергії

У заході взяли участь комісар ЄС з питань енергетики Кадрі Сімсон, президент ENTSO-E Ерве Лафайє, голова наглядової ради ENTSO-E Йоаким Ванзетта, генеральний секретар ENTSO-E Соня Твохіг, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, представники польського оператора системи передачі PSE та інші.

Відповідну угоду підписали у Варшаві (Польща) сьогодні, 26 квітня 2022 року.

Як повідомив Міністр енергетики України Герман Галущенко , ця угода ще більше наближає Україну до повної інтеграції з європейськими енергетичними ринками та визначає розвиток України на майбутнє.

«Вдячний нашим європейським партнерам і друзям за підтримку та довіру. Впевнений, що ця подія важлива не тільки для нас, а й для Європи. Членство України в ENTSO-E буде взаємовигідним, адже ми не лише вивчатимемо й впроваджуватимемо найкращі європейські практики, а також зможемо поділитися неоціненним досвідом із забезпечення надійності роботи енергосистеми в екстремальних умовах», – наголосив міністр.

Так, статус члена-спостерігача дозволить НЕК «Укренерго» приєднатися до міжнародного об’єднання європейських операторів системи передачі. Також український оператор зможе брати участь у засіданнях Регіональної Групи ENTSO-E «Континентальна Європа».

«Представники Компанії зможуть увійти до робочих та експертних груп ENTSO-E, які займаються питаннями розвитку ринку електроенергії, балансування, допоміжних послуг, електронного обміну даними, розвитку кіберзахисту в електроенергетичному секторі, інтеграції відновлюваних джерел енергії тощо», – додав пан Галущенко.

Нагадаємо , 16 березня 2022 року, вже в умовах військової агресії росії, Україна стала членом європейської енергетичної родини: розпочалася технічна синхронізація нашої енергосистеми з ENTSO-E, яка надає Україні можливість отримувати з Європи електроенергію перетоком для підтримання частоти, а також у разі потреби аварійну допомогу. Надалі відбуватиметься синхронізація ринків, завдяки чому Україна зможе купувати-продавати електроенергію.