До дня першого виходу «Кобзаря» у Франківську відбулися Шевченківські читання

З нагоди дня виходу друком першої збірки віршів Тараса Шевченка «Кобзар» у мистецькому просторі «Підземний Перехід Ваґабундо» відбувся вечір з читанням поезії Шевченка

Про це повідомив співорганізатор ініціативи Ростислав Шпук.

«Раніше робилося на відкритому просторі, а зараз все потребує захисту — слово теж, тому працюємо тепер так. Ну, і це Шевченко — людина, яка своєю особистістю створює захист для України. Мета заходу — надихнутися Шевченком вкотре, тому що наодинці не в кожного виходить, потрібна якась така колективна запорука. А читання задають тон, „роблять погоду“ і збирається своя атмосферна компанія, в якій можна одне від одного надихнутися. Адже найкращі ідеї приходять під час такої взаємодії», — каже Ростислав Шпук.

Письменниця Ольга Деркачова розповідає, що Шевченківські читання в Івано-Франківську організовують щороку саме 26 квітня. Письменниця вважає, що твори Шевченка актуальні завжди, зокрема перегукуються і з сьогоденням — війною.

Під час читань колекціонер Роман Ткач представив старі видання «Кобзаря». Чоловік розповів, що зібрав понад 300 книг різних років. Проте найціннішим екземпляром у своїй колекції вважає прижиттєве видання «Кобзаря» 1860 року.

Окрім видань, чоловік збирає все, що пов’язане із Шевченком, — значки, марки, літературу. У своїй колекції Роман Ткач має 126 портретів поета.