В Китаї ядерна енергетика стала ключовою галуззю для розвитку економіки країни

Після аварії на японській АЕС Фукусіма-1 в 2011 році влада Китаю з міркувань безпеки заборонила будівництво нових ядерних реакторів і заморозила ті, що споруджувалися. А тепер ядерну енергетику визначили ключовою галуззю для розвитку національної економіки. Планується наростити частку атомної генерації в енергосистемі з 3% до 7,7% у 2035 році, досягнувши встановленої потужності в 200 ГВт. Нині в країні працює 49 реакторів, ще 30 – у планах, і півтора десятка – на стадії будівництва.

Піднебесна підтвердила, що на 6-му енергоблоці АЕС Хун'янхе у провінції Ляонін спостерігається стійка ланцюгова реакція, пише World Nuclear News. Це означає офіційне введення енергоблока в робочий стан і подальше підключення до мережі та комерційну експлуатацію, отже ще на один реактор в країні побільшало .

Крім збільшення кількості АЕС та їхньої потужності, держава також розробляє і планує впроваджувати нові типи реакторів. Крім того, вже впроваджено опалювання міст від атомних реакторів, і цей досвід збирається поширювати на більшу кількість регіонів.