️ Міністерство енергетики США впроваджує нові формати поводження з відпрацьованим ядерним паливом

За методом ABD розчинений ядерний матеріал перетворюють у стійкі форми, які можна безпечно та з мінімальним обслуговуванням зберігати упродовж тривалого періоду. Фінансова економія, за попередніми розрахунками, становитиме приблизно 4 млрд доларів.

Старший радник управління довкіллям Міненерго США Вільям Уайт схвалив пропозицію заощадити десятиліття роботи та мільярди доларів на утилізації відпрацьованого ядерного палива на ділянці ріки Саванна. Спеціальна місія Accelerated Basin De-inventory (ABD) дозволить обробити все використане паливо в зоні зберігання без вилучення високозбагаченого урану, а також знерухомити отриманий розчинений матеріал для майбутньої утилізації. Очікується, що завдяки цьому вдасться не витрачати понад 20 років роботи і значущі кошти, зокрема й на охорону та керування використаним паливом.

В березні поточного року управління екологічного менеджменту Міністерства охорони довкілля оприлюднило своє стратегічне бачення, в якому окреслило так звані цілі очищення на 2022−2032 роки.