Експерт розповів, як Україні ліквідувати загрозу з Придністров’я

Для того, щоб ліквідувати загрозу, Україна має вести переговори з Москвою, Молдовою та представниками Придністров’я.

Експерт розповів, як Україні ліквідувати загрозу з Придністров’я

Про це у прямому ефері на i- ua. tv заявив перший Генпрокурор України, Суддя Конституційного суду у відставці, уродженець Молдови Віктор Шишкін.

«В свій час Сталін хотів повернути кордони Російської імперії. Цим же шляхом пішли Єльцинський та Путінський режими. Уряд Молдови повів себе не дуже правильно. На початку 1990 років, після перемоги народного фронту на виборах, в Молдові заявили про румунізацію. Це налякало осіб, які живуть за Дністром, ближче до України. Таким чином там утворилася військова присутність Російської Федерації», — сказав Віктор Шишкін.

За його словами, Тираспіль з військової точки зору — стратегічний аеродром винищувачів та штурмовиків.

«Це найближчий до НАТО аеродром, спрямований на його фланг. Тобто на Грецію на Балкани та Туреччину. Плюс там стояла танкова дивізія, яка знаходилася ближче до міста Бендери. Тобто був військовий кулак, який вирішила зберегти Російська Федерація», — зазначив Віктор Шишкін.

Експерт підкреслив, що з військової точки зору Придністров’я створює нам дискомфорт, тому що ми змушені тримати на кордонах війська.

" В 1992 році Україні пропонували повернути Придністров'я. Проте колишній президент Кравчук перелякався та відмовився. Після чого самопроголошене керівництво Придністров'я звернулася до Москви. Таким чином і виник цей конфлікт. Для того, щоб його врегулювати, мають йти переговори з Москвою, адже там стоять її підрозділи і ми маємо ставити питання про їх вивід звідти. Також переговори треба вести Молдовою адже вона, як держава має суверенітет над цією територією та представниками Придністров'я. Адже Україна зацікавлена, щоб в неї не було цієї занози у вигляді Придністров'я", — підкреслив Віктор Шишкін.

Також експерт наголосив, що треба притягнути до відповідальності тих, хто дозволив постачати на територію Придністров'я військове обладнання, яке туди завозили багато років.

" Ніколи не чув та не бачив доктрини від нашої влади проте те, які кроки є у нашої держави, щодо врегулювання ситуації навколо Придністров’я. Проте навіть у 2014 році, туди заводилося військове обладнання. Тож народ повинен думати, коли він формує собі владу", — резюмував Віктор Шишкін.