Окупанти Маріуполя роздали листівки про «правила» життя за «руського міру»

Окупанти обмежують пересування громадян та проводять примусову «верифікацію» у пошуках так званих «бойовиків».

Про це розповів радник міського голови Петро Андрющенко.

В листівках, продемонстрованих Андрющенком, надано відповіді на основні питання, що можуть турбувати маріупольців. Зокрема, щодо можливості зняти готівку з карток українських банків.

Там визначено, що на території міста діють ті самі правила, що й у так званій «Донецькій Народній Республіці». Відповідно, ані зробити переказ коштів, ані зняти готівку з рахунків не є можливим.

«Перевести безготівкові гроші в готівкові „офіційно“ неможливо. Від слова „геть“. Тобто, навіть „неофіційний“ обнал, який працює в місті працює виключно через мобільний банкінг українських банків. В разі відключення абонентів на окупованій території маріупольці залишаться без грошей. Ані бананова республіка „днр“, ані росія не здатні забезпечити фінансово маріупольців вже сьогодні і в найближчої перспективі», — прокоментував Андрющенко.

Також у листівці зазначено, що «чинним законодавством» не передбачено компенсацію за зруйноване житло чи відшкодування витрат на відновлення житла. Окупанти обіцяють коли-небудь провести програми для допомоги у відбудові багатоквартирних та приватних будинків.

Окрема увага у листівці приділена правилам так званої «верифікації» — фільтрації місцевих мешканців з метою виявлення «українських бойовиків».

«Верифікацію необхідно пройти всім в оперативному порядку за місцем знаходження (в т.ч. у Маріуполі) чи не є людина українським бойовиком, щоб виключити загрозу для мирного населення», — йдеться в повідомленні окупантів.

Без проходження цієї «процедури» маріупольці не можуть виїхати навіть в окупований Донецьк. Пересування в межах області також обмежують.

«Переміщення автівками навіть в окуповану частину Донецької області приватним транспортом дозволено виключно в складі колони. Цікава трансформація „більше трьох не збиратись“. Взагалі дуже показова в частині контролю області та страху, який наводять маріупольці окупантам», — коментує Андрющенко.

Виїзд в Україну, переконують окупанти в листівці, можливий. Водночас вони залякують маріупольців, розповідаючи, що нібито в разі потрапляння на підконтрольну територію всім чоловікам призовного віку вручають повістку та скеровують на фронт.

«Намагаються не пустити додому українців навіть такими шляхами. Маріупольці — не вірте. Передавайте рідним. Ніхто нікому нічого не вручає. Україна чекає маріупольців вдома з теплими обіймами, а не люттю порушення прав», — наголосив радник міського голови.

Тих, хто зможе вибратись на підконтрольну територію і захоче повернутись на окуповані території, чекає повторна фільтрація.