Руслан Стрілець: Дерегуляція, цифровізація, контроль - основні напрямки роботи сфери надрокористування в умовах воєнного часу та відновлення економіки країни

Дерегуляція, цифровізація, контроль - основні напрямки роботи сфери надрокористування в умовах воєнного часу та відновлення економіки країни. На цьому наголосив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець під час зустрічі з Головою Держгеонадр Романом Опімахом.

Міністр подякував голові Держгеонадр, що попри воєнний час, фахівці Служби продовжують якісно виконувати свою роботу. Тож, потрібно і надалі дотримуватися курсу, який декларує Президент України та Уряд.

«Наразі одне з наших головних завдань, створити вільний доступ до надр та забезпечити ефективне та ощадливе надрокористування. Створити комфортні умови для бізнесу у воєнний та післявоєнний період. Це надважливо для обороноздатності та відновлення економіки нашої країни», - зауважив Руслан Стрілець.

За словами Міністра, робота Служби має бути направлена на спрощення доступу до надр та, при цьому, посилення контролю. Посилення контролю має відбуватися не за рахунок адміністративного впливу, а за рахунок більш ефективних механізмів проведення заходів контролю.

«Я чітко розумію, що під час військового часу, особливо на тих територіях, де відбувалися або відбуваються військові дії, можливі певні зловживання у частині самовільного користування надрами», - акцентував Руслан Стрілець.

Міністр поставив Голові Держгеонадр Роману Опімаху низку стратегічних завдань щодо роботи Служби у воєнний час:

Розробити дерегуляційні зміни у профільне законодавство. Це прискорить процедуру надання, продовження дії спецдозволів, автоматизує розрахунок вартості та посилить контроль з боку держави. Усі документи мають бути підготовлені з урахуванням указів Президента до рішень РНБО.

Підготувати пропозиції щодо внесення змін до Кодексу України про надра у частині визначення алгоритму дій при визначенні розміру відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок самовільного використання надр та військової агресії рф проти України.

Прискорити цифровізацію сфери надрокористування. Створити інтерактивну мапу корисних копалин, що використовують у будівельній індустрії, задля задоволення попиту секторів економіки при відбудові країни.

Створити Електронний кабінет надрокористувача та прискорити його інтеграцію з єдиною екологічною платформою «ЕкоСистема». Це дозволить оформляти онлайн спеціальні дозволи на користування надрами та отримувати консультації через Єдине вікно надрокористувача.