Через бензинову кризу в Україні на АЗС ввели додаткові обмеження

Через дефіцит пального в Україні мережі АЗС вводять додаткові обмеження. Зокрема, це стосується ОККО та WOG.

Зокрема, на ОККО можна заправитися преміальним пальним PULLS 95 та PULLS Diesel на 10 л в одне авто. Ліміт встановлюється на одну заправку. Наступну заправку можна провести протягом доби, але не раніше ніж через 2 години.

«Що стосується бензину А-95 та ДП, як і раніше, заправляємо даними видами пального критичну інфраструктуру, ЗСУ, по паливних картках і талонах. На автогаз — обмежень нема», — йдеться в повідомленні ОККО.

На заправках WOG з 29 квітня вводиться обмеження в 10 л на добу для приватних клієнтів при готівковому розрахунку чи оплаті банківськими картками і лише за наявності картки лояльності PRIDE. Система PRIDE контролюватиме ліміт автоматично. При цьому скасовується обмеження відпуску в каністри.

Причини дефіциту

За даними Мінекономіки, до дефіциту призвели, в тому числі, удари по Кременчуцькому НПЗ, який є основним виробником пального в країні, а також по великих нафтобазах.

У міністерстві заявляють, що протягом наступних 7 днів дефіцит буде ліквідовано, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи і зараз вирішуємо питання їх завезення на територію України

Водночас дана ситуація призведе до подорожчання нафтопродуктів через нову логістику, складні маршрути і використання декількох видів транспорту.

Уряд 29 квітня ухвалив рішення про підвищення граничного рівня торговельних надбавок, які нараховуються до середньої вартості 1 літра палива, зокрема, дизпалива з 5 до 7 гривень з урахуванням ПДВ (на 40%) та бензинів автомобільних з 4,55 до 6,50 гривень з урахуванням ПДВ (на 42,8%).