Польща заблокувала в ЄС пакет рішень, серед яких надання 18 млрд євро Україні

Польща відмовилася підтримати пакетну угоду про виділення 18 млрд євро допомоги ЄС для України, а також два рішення стосовно Угорщини через побоювання щодо окремого плану мінімальної ставки корпоративного податку.

Польща заблокувала в ЄС пакет рішень, серед яких надання 18 млрд євро Україні
Польща заблокувала в ЄС пакет рішень, серед яких надання 18 млрд євро Україні

Є велике розчарування в тому, що Польща ставить під загрозу допомогу Україні, блокуючи мінімальний податок", — сказав один із дипломатів ЄС, описавши цей крок як «ще одну ситуацію із захопленням заручників».

Усі чотири документи — допомога Україні, план витрат Угорщини в межах фонду відновлення ЄС після пандемії, рішення про заморожування 6,3 млрд євро для Будапешта і податкова реформа — були частиною пакетної угоди, яку країни-члени ЄС мали ухвалити в середу.

Початковий крайній термін — 17:00 — було продовжено до 20:00 на прохання Польщі. Коли і цей термін минув, прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала, чия країна є головою Ради ЄС, понад 11 годин переконував свого польського колегу Матеуша Моравецького піти на поступки, але результату це не дало.

За словами дипломатів, очікується, що Моравецький тепер винесе це питання на зустріч лідерів ЄС у четвер у Брюсселі, хоча формально це питання не внесено до порядку денного.

За словами дипломатів, крайній термін ухвалення документа продовжено до четверга, але точних термінів не називають. За умовами пакета, якщо на один із чотирьох пунктів буде накладено вето, як нині на мінімальну ставку податку з боку Польщі, то всі чотири питання не пройдуть.

Рекомендовані публікації