У державності треба шукати свою перспективність, — експерт

Коли ми говоримо про написання правдивої національної історії, це означає, що треба дерусифікувати історію, треба заповнити ці білі плями, треба свою історію вмонтувати в цей глобальний історичний простір.

Володимир Тетерук та Іван Заєць
Володимир Тетерук та Іван Заєць

Про це заявив політичний і громадський діяч, депутат і колишній міністр екології Іван Заєць у програмі «Суспільні діалоги» на телеканалі I-UA.tv.

«Русифікація проявляється в багатьох сферах. Усі ці історики сьогодні намагаються деконструювати історію України. Але я не бачу в їхніх роботах, як вони вишукують ту методологію. Проводиться такий експеримент на нашій історії», — зазначив він.

Експерт підкреслив, що тільки в державності треба шукати свою перспективність.

«Ситуація в окремі часи так розверталася, що українці не могли весь час боротися, але вони нагромаджували свої сили. Так от вони хочуть відкинути цю ідею, вони хочуть цю спадкоємність боротьби десь заховати, вони хочуть розмити ці шляхи. Тільки перспектива волі може це врятувати цю націю. Я не проти того, щоб ми шукали нові засоби, дивилися на світ під іншим ракурсом, але я проти того, щоб сьогодні фактично руйнувати те, що навіть не започаткувалося», — додав Заєць.

Окрім цього, громадський діяч пояснив, що історія — це не просто освітня дисципліна, не просто галузь науки, це набагато ширший і глибший фактор по впливу на свідомість людини та нації.