Президент Джо Байден скликав військових лідерів США у середу на щорічну зустріч у Білому домі

Відкриваючи зустріч, Байден розхвалив жорсткість українських військових і сказав, що єдність НАТО шокувала президента Росії Володимира Путіна.

Президент Джо Байден скликав військових лідерів США у середу на щорічну зустріч у Білому домі

ВАШИНГТОН, 20 квітня (Reuters) — Президент Джо Байден скликав військових лідерів США у середу на щорічну зустріч у Білому домі, яка набуває особливого значення, оскільки війна в Україні вступає в ризиковану нову фазу, а Вашингтон планує додаткову допомогу в озброєнні.

«Різноманітні теми» мали обговорити міністр оборони Ллойд Остін, генерал Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів, і старші військові лідери, повідомив речник Ради національної безпеки. Захід включає офіційну зустріч Західного крила, а також вечерю в резиденції президента з подружжям лідерів після цього.

Хоча щорічні наради з питань військової політики рідко є новинами, цього року на порядку денному стоять вагомі питання, доповнені конфліктом в Україні, який, за побоюваннями чиновників, може поставити під загрозу європейську безпеку протягом багатьох років.

Росія заявила, що вступила в новий етап своєї операції і методично прагне «звільнити» Донбас на сході України. Західні союзники очікують, що російська кампанія може тривати багато місяців, зайти в глухий кут і перевірити бойові можливості українських бійців.

Відкриваючи зустріч, Байден розхвалив жорсткість українських військових і сказав, що єдність НАТО шокувала президента Росії Володимира Путіна.

«Вони більш жорсткі і горді, ніж я думав; я вражений тим, що вони роблять з вашою допомогою», — сказав Байден. «Я не думаю, що Путін розраховував на те, що це зможе утримати нас разом».

Очікується, що Сполучені Штати оголосять про черговий пакет військової допомоги для України найближчими днями, який може дорівнювати 800 мільйонам доларів, обіцяних минулого тижня.