Окупанти цілеспрямовано знищують пам’ятки культурної спадщини українського народу — омбудсменка

російсько-окупаційні війська цілеспрямовано цілять в унікальні споруди і символи міст. Як наслідок — десятки знищених церков, театрів і меморіалів.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Так, напередодні окупанти обстріляли творчу Мекку Маріуполя — палац культури «Молодіжний», розміщений в історичній споруді 19 століття.

Стіни будівлі зазнавали руйнувань і під час Другої світової війни, але тоді нацистам не вдалося його знищити, на відміну від дій російських військ.

Також унаслідок авіаудару 16 березня був повністю зруйнований драматичний театр у Маріуполі, який є пам’яткою архітектури, історії та монументального мистецтва.

В обох випадках у будівлях перебували цивільні мирні люди, які ховалися в укритті від смерті.

Денісова наголошує, що знищення і пошкодження об’єктів матеріальної культурної спадщини України є грубим порушенням росією як членом ЮНЕСКО протоколів Конвенції ЮНЕСКО про захист культурних цінностей під час військових конфліктів.

«Звертаюся до Комісії ООН із розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні», — зазначила вона.