Експерт розказав, чи загрожує Україні голод через військові дії

Тенденції внутрішнього продовольчого ринку кажуть про те, що восени українцям не слід боятися голоду.

Про це в інтерв’ю i-ua.tv заявив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

«Основний фактор — те що сьогодні країну рятують дрібні виробники, яких в країні мільйони. Вони стануть основним стабілізуючим продовольчим фактором на внутрішньому ринку, як у сільській місцевості, так і в міській. Люди збільшують виробництво овочів та тваринницької продукції, навіть не дивлячись на те, що промислове виробництво буде падати», — сказав Іван Томич.

За його словам, ранні овочі будуть одними з найдорожчих серед продуктів харчування.

«Ранні овочі на сьогоднішній день є рекордно високими в ціні. Вони б’ють рекорди останніх десяти років. Це стосується огірків, помідорів та капустиНа це вплинули кілька факторів: холодна й затяжна весна, дорогі енергоносії та війна. Зокрема, через бойові дії порушена робота інфраструктури. Знижуватися овочі в ціні почнуть після десятого травня і до кінця місяця будемо мати суттєве зниження ціни на весь асортимент овочевої продукції. На початку червня ціни на огірки та помідори, капусту та редиску можуть знизитися вдвічі», — підкреслив Іван Томич.

Він зазначив, що прогнозувати ситуацію на осінь, наприклад, скільки буде коштувати борщовий набір, поки складно.

«Все буде залежати від дій дрібних виробників. Скільки вони посіють та посадять овочів, як складуться погодні умови та як будуть розвиватися події з війною. Але при будь- якому розвитку подій, катастрофічної ситуації щодо врожаю овочів, не прогнозую», — резюмував експерт.