Як 1XBet продовжує свою діяльність в Україні через «дочку»?

1XBet, 1ХСТАВКА, «Твоя беттінгова компанія», PointLoto, «Мелбет» — за цими назвами стоять росіяни, які намагаються проникнути в Україну.

Дочірня компанія 1XBet - PointLoto
Дочірня компанія 1XBet - PointLoto

1XBet — це російська букмекерська компанія, яка попри заборону діяльності, продовжує працювати в країні під різними назвами дочірніх компаній. У спільному розслідуванні Molfar з Ain.ua розповіли, як 1XBet пов’язаний з Україною, та як попри анулювання однієї з ліцензій вони продовжують наживатися на українцях.

Про те, як Борис Баум надав ліцензію 1XBet і як Артем Шило завів компанію на український ринок — у наших попередніх матеріалах:

Як усе почалося?

Почалося все 30 березня, коли український регулятор видав ТОВ «Твоя беттінгова компанія» ліцензії на букмекерську діяльність й організацію азартних ігор в інтернеті. Громадськість відреагувала на таку новину негативно — була створена відповідна петиція із закликом до Президента України анулювати цю ліцензію.

Уже 5 серпня Володимир Зеленський доручив уряду розглянути заборону російського букмекера 1XBet. А 7 вересня КРАІЛ прийняла рішення про анулювання ліцензій, яка діяла в Україні під назвою ТОВ «Твоя беттінгова компанія».

Попри це, рішення КРАІЛ «Твоя беттінгова компанія» оскаржила. Компанія заявила, що виконала всі передбачені Законом України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор» вимоги. Зокрема, надала інформацію про те, що «ТОВ „ТБК“ не діє в інтересах резидентів іноземних держав, що здійснюють збройну агресію проти України», тобто в інтересах російської федерації.

«Україна бореться за своє місце в Європі, отримує глобальну підтримку світової спільноти. І в той же час представники влади приймають незаконні рішення, позбавляють компанії ліцензій. Така контраверсійність не на користь іміджу нашої держави, особливо коли йде мова про залучення міжнародної компанії, сплати податків і зборів», — коментує директор ТОВ «ТБК» Олександр Родін.

Але «Твоя беттінгова компанія» згодом вирішила відкликати свою заяву про оскарження анулювання ліцензій для роботи в Україні. Про це повідомили в Судовій канцелярії. Про причини відкликання достеменно невідомо.

Тому, як зазначав речник InformNapalm Михайло Макарук, росіяни неодмінно будуть намагатися скористатися правовими шпаринами та махінаціями за підтримки лобістів-корупціонерів, щоб запустити метастази в тіло України та обійти заборони. Так і сталося — компанія продовжує діяльність в Україні, але вже під іншими назвами.

Дочірня компанія

Оператор PointLoto ще в червні 2022 року, під час розгортання розголосу навколо діяльності російської 1ХBet в Україні, мав іншу назву.

Поки вся увага була спрямована на головну букмекерську компанію, оператор «дочки» 1ХBet, що вже якийсь час оперувала в Україні, швидко змінив бренд і юрособу. До внесення змін в реєстраційну форму КРАІЛ оператор називався ТОВ «Мелбет».

Компанія під назвою «Мелбет» також працює і в росії. Її представники стверджують, що контора у рф є легальною, але вони мають зв’язок із нелегальним 1ХBet. Юридична особа, яка стоїть за «Мелбет» у рф, станом на вересень 2022-го, насправді належить компанії з іншою назвою — «Мелофон». Та ще зовсім нещодавно належала «Селебрити», яка також мала іншу назву — 1ХСТАВКА, прямо афільована з 1ХBet.

Також зв’язок на правах анонімності підтвердили кілька джерел з індустрії беттінгу в Україні.

Попри це, у жовтні 2021 року «Мелбет» отримує ліцензію на ведення ігрової діяльності в Україні від КРАІЛ.

Окрім цього, з «Мелбет» в Україні пов’язана ще одна компанія — «Біг Дата 2020». Вона займається організацією азартних ігор, розташована в тому ж офісі та має спільних засновників.

Попри докази того, що компанія «Мелбет» («Поінтлото») пов’язана з 1XBet та є їхнім дочірнім проєктом, компанія отримала ліцензію на провадження діяльності з організації та проведення азартних ігор в інтернеті. Вибіркова діяльність КРАІЛ є або недалекоглядною політикою перевірки компаній, або підозрілою системою подвійних стандартів для компаній з російськими активами.

Отже, в Україні на офіційному рівні оперує компанія, що не просто використовує софт російського, а скоріш за все є «дочкою» 1XBet, а її «двійник» продовжує працювати в росії та сплачувати там податки. Після початку розслідування щодо запуску 1XBet в Україні «Мелбет» швидко змінює назву на PointLoto, замасковуючи своє походження, та безпроблемно веде свою подальшу діяльність в Україні. Ні КРАІЛ, який видав ліцензію, ні БЕБ чи СБУ, які займались справою 1XBet, проблем не побачили.

Читайте також


Гральний бізнес під час війни або як росіяни продовжують заробляти в Україні

Верховна Рада в 2020 році офіційно легалізувала гральний бізнес в Україні шляхом прийняття Закону України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор». Однак це не вирішило багато питань. Зокрема, найголовніше з них — російський гральний бізнес продовжує працювати в Україні під час війни. Тож чому так відбувається і хто за цим стоїть, розбиралися журналісти i-ua.tv.