Литва повністю припинила імпорт російських енергоресурсів: нафти, газу і електроенергії

«Дякую народу та уряду Литви. Її крок — перший для Євросоюзу. Але сподіваюся, що після цього в ЄС поменшає політичних торгів довкола ембарго на російські нафту та газ. Торгів, які коштують Україні щодня неймовірних втрат — життя наших людей», — написав у Фейсбуці Міністр енергетики України Герман Галущенко.

Литва повністю припинила імпорт російських енергоресурсів: нафти, газу і електроенергії

Такий рішучий крок Литви свідчить, що політична воля дозволяє знайти та створити незалежні від росії шляхи забезпечення енергоресурсами.

Тепер Литва закриває свою потребу у газі завдяки СПГ-терміналу в Клайпеді, а в електриці — завдяки власному виробництву й імпорту з країн ЄС через з’єднання зі Швецією, Польщею та Латвією. Свою чисту, на 70% вуглецево-нейтральну, електроенергію потенційно готова постачати й Україна, адже наша енергомережа синхронізована з європейською ENTSO-E.

Меседжем для всієї Європі стали слова міністра енергетики Литви Дайнюса Крейвиса, що це не лише важливий крок до енергетичної незалежності, але також — прояв солідарності з Україною, яка протистоїть військовій агресії росії.

Ідея про незамінність російських енергоресурсів — міф. Лише імпорт електроенергії з України до ЄС зменшить споживання російського газу до 17%. У країн ЄС достатньо сил і механізмів, щоб знайти заміну російським енергоресурсам. І Литва це підтверджує.